אישה שלא הדליקה פעם אחת נרות שבת

טסנו לחו"ל עם שלושה קטנטנים, ועקב הפרשי השעות וטלטולי הטיסה הארוכה נרדמנו ופספסתי את הדלקת הנרות. אני מדליקה בכל מקרה 8 נרות כנגד כל נפש, שאלתי מה צריך לעשות? (אני מאוד לא רוצה להוסיף נר נוסף כ"קנס" )

תשובה:

כיון שהיה באונס אינך חייבת להוסיף נר, אך אם הדבר אפשרי מן הראוי להוסיף מעט בשמן או בגודל הנר.

מקורות:

במשנה ברורה סי’ רס”ג סק”ז מבואר שבאונס אין צריך להדליק נר נוסף, וכתבו הפוסקים שבכל מקום שיש ספק אם היה הדבר באונס או ברשלנות יש להקל בזה כיון שאין זה מדינא דגמרא אלא חומרא בעלמא (ר’ בביאור הלכה שם ד”ה ששכחה), ובפרט שאת מוסיפה בלאו הכי כל שבוע מעבר לחיוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ויש פוסקים (הרב מנוחת אהבה, הרב עובדיה יוסף) הסוברים שבימנו שיש תאורת החשמל אינה צריכה להדליק נר נוסף, כיוון שלא ישבו בחושך בשבת. ויקטור בוחניק רחובות

  2. לא ידעתי את דעתם, הגרי"ש אלישיב צידד להקל בזה רק באופן שהחשמל הודלק בכוונה לכבוד שבת קודש ולא דלק מעצמו, יש לעיין בדבריהם אם לא חילקו כך גם הם.