אכילה בערב יום כיפור – מהלילה ? / גזיזת ציפורניים ביום חמישי

האם ענין ריבוי האכילה עיוה"כ
הוא מהיום או כבר מהלילה?
האם ענין איסור גזיזת ציפורניים ביום ה'.
הוא מהיום או כבר מהלילה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

א. בספר עמק שאלה פרשת וזאת הברכה הביא שאלה זו, והשיב, שהואיל והטעם העיקרי לחיוב האכילה בערב יום הכיפורים הוא כדי שאדם יכין עצמו לעינוי שלמחרת, כמבואר ברש”י ביומא פא ע”ב, די בכך שמכין את עצמו מהבוקר.

ב. גם בלילה אסור. שהרי הסיבה היא משום שניכרת גדילתם ביום השלישי כלומר בשבת.