האם אסור לאכול לפני שמתפללים מנחה או ערבית?

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
האם אסור לאכול מהרגע שאפשר להתפלל תפילת מנחה אם לא מתפללים מנחה?
וכנל לגבי תפילה ערבית האם מהרגע שיש כבר שקיעה יש איסור לאכול אם לא התפללתי ערבית עדיין?

תשובה:

שלום רב,

אכילה  לפני מנחה, בלי לחם ושאר מיני מאפה תמיד מותר. סעודה קטנה (סעודה עם לחם שאינו סעודה גדולה כסעודת נישואין) נוהגים להקל ולאכול עד זמן מנחה קטנה, לגבי סעודה גדולה (לדוגמא: פדיון הבן ברית מילה וכד') נהגו להחמיר כבר מזמן מנחה גדולה.

ראה שו”ע סי’ רלב סעי’ ב’. ובדברי הרמ”א שנוהגים לקהל עד זמן מנחה קטנה, והטעם משום שאנשים כבר הורגלו להתפלל בבית הכנסת. אולם כבר במשנה ברורה שם ס”ק כח שמי שמתפלל ביחידות אסור לו לאכול לפני מנחה. וראה עוד במשנה ברורה ס”ק כו. ועי’ עוד בשו”ת אגרות משה או”ח ח”ד סי’ צט שמי שיש לו מנין קבוע יכול לאכול. וראה גם במנחת שלמה ח”ב סי’ ד’ אות לה.

הלכה זו נאמרה גם לגבי תפילת ערבית, שבהגיע חצי שעה קודם צאת הכוכבים אסור לאכול אכילת קבע אלא אם כן מעמיד שומר שיזכירו להתפלל ערבית. אולם עי' בסי' רלה שאם יש לו שומר שיזכיר לו להתפלל מותר.