פעמיים קדיש יתום במנחה

שלום רב ,
האם במניין מעורב ספרדים ואשכנזים אפשר לומר קדיש יתום פעמיים?
כלומר לפי מנהג הספרדים אחרי למנצח ולפי מנהג האשכנזים אחרי עלינו לשבח.
והאם כל אחד ינהג לפי מנהגו או יכולים להגיד פעמיים?
תודה מראש

תשובה:

שלום רב

לכאורה אין כל הגיון לומר פעמיים, וכיון שהורה המשנה ברורה בסי' נה ס"ק א שאין להרבות בקדישים בחינם, ינהגו כולם כמנהג המקום, לומר או לאחר למנצח או לאחר עלינו.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש להעיר, שלדעת המקובלים יש עניין להגיד טז (יש דעות שאומרים יג קדישים, יב קדישים – בשם כף החיים ולא פחות מ7) קדישים בכל יום ולכן אין זה 'מרבה בקדישים' כיון שיש תועלת לנשמה בכך..

    ועוד יש להעיר על פי דברי האשל אברהם מבושטאטש: "דלא שייך מוסיף באמירת קדיש, ואין זה כאמירת ברכות שצריך להיזהר מלהרבות בברכות שאינן צריכות". עי' בדבריו, ובמה שכתב שלכן ראוי לסמוך תמיד ברכו לקדיש, ובמה שהסביר את המנהג לומר קדיש לפני תפילת ערבית, לאחר שאומרים מקודם לכן פסוקים .

  2. ראשית, הכרעת המשנה ברורה שאסור להרבות בקדישים ומי לנו גדול ממנו בהכרעת ההלכה. שנית וזו נקודה חשובה מאוד! אי אפשר לעשות צחוק מנוסח התפילה… התפילה צריכה להתנהל על פי נוסח מסויים, או אשכנזי או ספרדי. כל נוסח יסודותיו בהררי קודש, אי אפשר לעשות עירבוביה שלמה מכל הענין…