אמרו קדיש בטעות לפני הלל

שאלה:

בס"ד ש"צ שבתפילת שחרית חנוכה ור"ח, התחיל קדיש אחרי חזרת הש"צ במקום להתחיל את ההלל, סיים לומר חצי קדיש והתחיל את ההלל. א. האם נהג נכון או שצריך היה להפסיק באמצע הקדיש לאחר שהציבור העירו לו? אחרי ההלל אמר קיש תתקבל מראשיתו. ב. אחד מן הקהל העיר כי בחוץ לארץ נהגו במקרה שכזה, לומר אחרי ההלל רק מהמילים: תתקבל צלותנא וכו', כהמשך לחצי הקדיש שנאמר לפני ההלל. האם יש מקור למנהג זה?

תשובה:

שלום רב

אם נזכרו לפני שאמר בעגלא ובזמן קריב שכבר נתחייבו בעניית אמן יהא שמיה רבה, יפסיק, ואם כבר אמר תיבות אלו – לא יפסיק. כמובן שדין זה אמור רק בנדון שלנו שניתן לומר שם קדיש ולא במקום שזו טעות גמורה ואין כלל ענין באמירתו עתה.

אינני מכיר מנהג לומר אחרי הלל רק מהאמצע.

מקורות:

שו”ת אגרות משה או”ח ח”א סי’ א אות יג.