קדיש דרבנן על ידי מי שאינו אבל

שלום

אדם לאחר שנה מפטירת אביו, שכבר לא אומר קדיש, האם רשאי לומר קדיש שלאחר שיעור תורה או שגם קדיש זה לא אומר עוד?

תודה

תשובה:

שלום רב

רשאי לומר קדיש זה. אבל ההמלצה שלי, שאם כבר יש אדם אחר שאומר את הקדיש, לא כדאי ששנים יאמרו, משום שלדעת הרבה פוסקים אסור לשנים לומר יחד, ויש שאף הפליגו ואמרו שקדיש לבטלה הוא כמו ברכה לבטלה, כך שדיינו במה שנהגו להתיר בשנת האבל לומר כמה אנשים קדיש יחד [כך מנהג הספרדים והוא השתרש גם בין האשכנזים בארץ ישראל, כנגד מנהג אבותם], אבל שלא בשנת אבל אין טעם להכנס לספק זה. כמו כן, אם השני אבל, יש לאפשר לו לומר קדיש לבדו ובכך יזכה את אביו לכל השיטות ולא יכנס לספק הנ"ל. כל אדם רוצה שיאפשרו לו בשנת האבל לעשות את תפקידו בצורה הטובה ביותר…

על דעת הסוברים שאין לומר קדיש כמה אנשים יחד, ראה כאן.