כמה שאלות בענין מכירת חמץ

שלום

כמה שאלות בעניין מכירת חמץ

א. האם יש הבדל בין מכירת חמץ המסורתית עם שטר ולעשות קנין בהגבהה לבין מכירת חמץ באינטרנט (למשל כפי שיש כאן באתר)?
ב. מה הסיבה שנהוג לתת כסף למי שעושה את המכירה? האם זה רק עניין של תמיכה ברב או גם אם מדובר בגבאי בית כנסת וכדו'?
ג. האם בן שמתגורר בבית עם אימו יכול למכור את החמץ, והאם היא צריכה למנות אותו שליח? ובשם מי למלא את הטופס באתר למשל?
ד. האם יש צורך לציין ולכוון במכירת חמץ גם על החמץ שברכב?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

א. לא. אין הבדל, הקנין שעושים זה לא כדי לגלות רצינות ואינו מהותי כלל. שהרי לא מוכרים את החמץ כלל לרב, אלא רק ממנים אותו שליח שימכור עברונו את החמץ.

ב. הסיבה היא כדי לסייע לרב, וזה היה חלק מהתשלום אותו הרב היה מקבל במהלך השנה. אגב, יש הרבה תשובות שנכתבו בנושא, לאחר שקם אדם להחל למכור גם הוא חמץ, ובעצם השיג את גבולו… לכן המנהג לשלם הוא רק לרב עצמו שעובד עבור הקהילה כל השנה. אם אתה רוצה אתה יכול גם לתת לגבאי, גם לא מגיע איזה הכרת הטוב…

ג. הוא יכול למכור גם בשם אמו, אולם היא צריכה למנות אותו שליח למכור עבורו את החמץ. את השטר הוא יכול למלאות על שמו, ובשם אמו. (יש לנו הרבה שטרות באתר המגיעים באופן זה).

ד. הנוסח הוא כל החמץ הנמצא ברשותי.