תפילה במנין במטוס

שלום

ישנם הרבה שמועות לגבי מה נכון מצד הדין בעניין תפילה במטוס
גם לגבי מניין, גם לגבי ישיבה או עמידה
כמו כן לגבי להעיר את זה שיושב לידך בשביל ללכת להתפלל, והאם זה שונה ממי שצריך ללכת לשירותים ואין לו ברירה אלא להעיר את היושב לידו.
יש שמועות מהרב וואזנר, מהגרש"ז אויירבך בעניין,
מה השיטות השונות? ומה נכון לעשות?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

לא ידוע לי על שיטות שונות בענין, זה פשוט תלוי בנסיבות. אם יש אפשרות נוחה להתפלל במטוס שלא במעבר וללא צעקות וגערות של הדיילות וכו', ודאי עדיף להתפלל בעמידה ובמנין וכו', ויש לחפש אחר כל רעיון אפשרי לקיים את התפילה כהלכתה. אבל אם לא יתפלל כראוי, עדיף להתפלל בישיבה, כך כתב בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' כ. בנוגע להעיר את מי שלידך, נראה שכיון שהדבר מקובל וזה חלק מה"מחיר" שהוא משלם על כך שהוא יושב ליד המעבר… אם לצורך אחר אתה יוצא מדוע לצורך תפילה לא תוכל לצאת? על דעת כן יושבים יחד שנעזרים אחד בשני וקצת מטרידים…