קם לי בדרבה מיניה

שלום הרב,

האם "קים ליה בדרבה מיניה" חל גם כאשר אדם בפעולה אחת מתחייב שני חיובי תשלומים, האם משלם רק על התשלום הגבוה? והאם זה משנה אם שני חיובי התשלומים היו כלפי שני אנשים שונים או אותו אדם?

תודה לרב.

תשובה:

שלום רב,

א. לדוגמא, אדם זרק חץ בשבת ויצא מרשות היחיד לרשות הרבים, ובדרך קרע בגד של מאן דהו, שעל כך נאמר קם ליה בדרבה מיניה, פשוט שגם אם הוא קרע בגד נוסף בהליכתו, אפילו של מישהו אחר שהוא פטור מחמת דין זה.

ב. אם חיוב התשלומים הוא כלפי שני אנשים באופן הנ"ל, כאמור, דין קלבד"מ פוטר אותו. אולם אם הוא עשה מעשה המחייבו במיתה, וחיוב התשלומים אינו מחמת אותו מעשה: נפשות לזה ותשלומין לזה, יש מחלוקת בגמרא אם יש פטור של קלבד"מ, ראה סנהדרין י,ב וכתובות ל,ב בדברי רב אשי זר שאכל תרומה ובתוך כדי כך קרע בגד של מישהו אחר, ברש"י ובתוס' שם.

בהצלחה