קריאה ולמידה בעיניים ללא הוצאת המילים

שלום כבוד הרב,

האם ללמוד תורה ולקרוא בעיניים נחשב ללמידה? יענתו בלי להוציא בפה את המילים.
ומה לגבי לקרוא את התפילה בעיניים?

תשובה:

שלום רב,

יש מחלוקת האם הרהור בלימוד תורה נחשב ללימוד כמו בדיבור. ראה בשו"ע סי' מז סעי' ד' שכתב שעל הרהור אין צורך לברך ברכת התורה. ואילו כל לימוד בדיבור ודאי יש צורך בברכה לפני הלימוד ואסור ללמוד לפני שהוא מברך. אולם ראה בביאור הלכה שהביא שיש חולקים וסוברים שגם הרהור נחשב ללימוד כמו בדיבור, ועך כך נאמר והגית בו יומם ולילה. וראה עוד בשו"ת משיב דבר (ח"א סי' מז) שכתב שעל אף שהרהור אינו כדיבור, ולכן אין צורך לברך על הרהור. מ"מ יש איסור להרהר בדברי תורה לפני שהוא מברך.

לסיכום, ברור שלימוד ע"י דיבור חשוב יותר. והרהור בדברי תורה גם הוא נחשב ללימוד תורה. אלא שנחלקו הפוסקים האם הרהור (קריאה ללא הוצאת המילים) נחשב כדיבור או לא.

לגבי תפילה, ודאי שיש להוציא את המילים בפיו. ורק בדיעבד כמו בבעל קרי מבואר במסכת ברכות שהוא מהרהר בליבו ואינו מוציא מפיו. (מחמת טומאתו).

הצטרף לדיון

תגובה 1