כניסה לחדר שיש בו מזגן שהודלק בשבת

בסד
שלום רב
האם מותר להיכנס לחדר שבו מחללים שבת רחמנא ליצלן , ושבו דולק מזגן על חום /קור ?
והאם מותר להישאר בחדר כזה כשפתאום ההורים ההפעילו מזגן ? האם אין חשש להנאה ממלאכה ?

האם במוצאי שבת קודש לפני שהבדלתי בין קודש לחול , מותר לי להנות מאור שהודלק בשבת קודש על ידי הוריי או מאור שהודלק לאחר שיצאה השבת ?
האם אדם שעושה עבורי פעולה במוצאי שבת חייב תחילה לומר ברוך המבדיל ,גם אם לא שמר שבת אך ענה "אמן" לאחר שברכתי על הנרות בערב שבת ?

תשובה:

שלום רב

כיון שהיית יכולה לשהות בחדר גם ללא המזגן, לא הטריחו חכמים לצאת מהבית בגלל הדלקתו, כך נראה מדברי השו"ע בסי' רעו סעי' א. לכן בחדר שלך, תבקשי שלא יפעילו מזגן או אור בשבת, ובשאר חדרי הבית, שאינך יכולה למנוע מההורים לעשות כרצונם, את יכולה להכנס.

מותר להנות מהאור במוצאי שבת, כיון שכבר עבר הזמן שהיה לוקח להדליקו במוצאי שבת.

השבנו לך על כך היום, שמותר להעזר על ידו.

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. בס"ד
    אם יצאה השבת לפי הזמן הרגיל , אך לפי רבינו תם עדיין שבת , אני יכולה לבקש מהוריי להדליק עבורי אור /מזגן למרות שבשבילי עדיין שבת קודש והם לא אמרו "המבדיל" ?

  2. בס"ד
    ואם יצאה השבת לפי רבינו תם ואני עוד לא עשיתי הבדלה אני יכולה לבקש מהם שיעשו לי מלאכה למרות שלא אומרים ברוך המבדיל ?
    כיצד ניתן להנות ממלאכות שחילונים עושים בשבילנו ממוצאי שבת עד כניסת השבת כידוע שהם לא שומרי מצוות ואינם מבדילים ?
    הריי אי אפשר להכריח בכוח את כל הקופאיות , נהגי האוטובוסים , מוכרים בחנויות ואפילו בני משפחה שיבדילו במוצאי שבת ובכל זאת כל החרדים ואני בינהם נהנים ממלאכות שעושים בשבילנו למרות שלא הבדילו ? האם זה בסדר ?

  3. בס"ד
    מה הכוונה לעשות לכולם הבדלה ? אני עושה הבדלה לעצמי ומוציאה את עצמי ידיי חובה בעזרת השם.
    השאלה שלי היא האם מותר לבקש מבני הבית ואנשים זרים חילונים שודאי לא הבדילו כלל לעשות בשבילי מלאכות החל ממוצאי שבת עד כניסת השבת ?

  4. שלום רב,
    רציתי לשאול בבקשה, לפי תשובת הרב שמותר כפי הנראה מדברי השו"ע בסי' רעו סעי' א. שם מדובר שאינו יהודי שעשה את המלאכה לצורך עצמו (הדליק מדורה).
    האם ביהודי שעשה מלאכה לעצמו בשבת גם מותר לשהות בחדר ולהינות ממלאכת האיסור בשבת?

  5. במשנה ברורה שם התיר גם בגוי שעשה עבור ישראל ראה שם ס"ק יא, נכון שעדיין זה לא יהודי שעשה, אבל הסברא שאינו יכול לאסור עליו את ביתו, נראה שיש לסמוך על כך בשעת הדחק זו.