לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הוסיפו מי ברז לחמין בשבת

שאלה:

בשבת קודש בבוקר אחד מבני הבית בדק את סיר החמין, וראה כי רוב המים בתבשיל כבר התאדו, ולכן יש חשש סביר שעד שעת הסעודה החמין יצטמק ויישרף, ולכן בכוונה תחילה הוא לקח מים צוננים מהברז והוסיף לסיר החמין העומד על גבי הפלטה. אחד אחר מבני הבית ראה אותו בשעת מעשה, וכעת השאלה היא האם מותר לאכול מסיר החמין בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

המאכל נאסר באכילה אלא אם כן יש בתבשיל כולו פי שישים יותר מהמים שנוספו [נדיר]. כלומר המים הם שנאסרים ולא כל המאכל, אלא שאסור לאוכלו מחמת שנתערב בו מים האסורים באכילה, כמו חלב שנופל למרק בשרי… שאינו בטל אלא בשישים.

מקורות:

ראה ארחות שבת פרק כה סעי’ לו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שם מדובר בדוקא באופן שכבר היו מים זהים בתבשיל מותרים, אם התבשיל כבר התייבש ואין מים, זה לא מין במינו וצריך שישים גם לדעת הגרש"ז, ראה שם. יישר כח על ההערה.

  2. לא מוכרח לענ"ד. הרי הכתב סופר המובא שם נוקט שמעשה שבת בטל ברוב באופן כללי.

    והגרש"ז סומך על שיטתו באופן שהאיסור נולד בתערובת דקיל טפי

    ואדרבה מין באינו מינו הוי סברא להקל שלא צריך ליכנס לנידון דשיל"מ.