לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מעשה שבת בדבר שנחלקו בו הפוסקים

שאלה:

שלום וברכה לפי הרב שלי מותר לפתוח פקק בשבת, וחברי סובר שזהו איסור גמור. האם מותר לחברי לשתות מבקבוק זה במוצ"ש? אשמח גם תשובה לשאלה העקרונית של נידון זה (מלאכה שלאחד מותר ולשני אסור בגלל שיטות פסיקה שונות), לאו דוקא בדוגמא של דין פתיחת פקק בשבת. תודה רבה וברוכים תהיו!

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי' שיח ס"ק ב הביא את דברי הפרי מגדים הידועים שכאשר יש מחלוקת הפוסקים בדבר מסויים, גם מי שנוהג בכך איסור מכל מקום אין בזה איסור של מעשה שבת, כיון שהקנס הזה לא נאמר באופן שיש פוסקים המתירים. אמנם בס' המשנה ברורה שלי רשמתי פעם על הגליון שהגר"נ קרליץ זצ"ל אמר שדין זה אמור רק בדבר שאין בו הכרעה ברורה לדינא, וכמו פקקי פלסטיק בשבת שיש אומרים בכה ויש בכה [אף שנראה שלהלכה היום הדין חמור הרבה יותר, כיון שהטבעת אינה נפרדת מהפקק ודקה כמו בעבר אלא היא חלק ממנו ממעש ולכאורה זו ממש עשיית כלי], ולכן מותר לשתות גם בשבת עצמה, אבל מה שיש בו הכרעה ברורה אין בזה את דברי הפרי מגדים [במוצאי שבת בכל מקרה לאדם אחר מותר לשתות כמבואר בשו"ע שם.

[אגב שים לב לשינוי המשמעותי שעשיתי בכותרת, אין כזה דבר לאחד מותר ולשני אסור… כולם יהודים אותו דבר…].