הלוואה בהיתר עיסקא עם 100% ריבית

לענין היתר עסקא
משקיע שניגש למכרז והיה במכרז כמה מתחרים. למתחם הקטן היה לו את הכסף ולגדול היה חסר לו כסף לשם כך איתר הלוואה מהרגע להרגע בתנאי של 100% ריבית בהיתר עסקא ע"מ שבאם לא יזכה יחזיר מיד ולא ישלם כלום פרט להוצאות עמלות וכדו'.

בסופו של דבר זכה בקטן ולא היה זקוק להלוואה ולפיכך החזירה מיידית.

1. ראשית השאלה האם היתר עסקא על 100% הוא דבר תקין.
2. האם במקרה דנן שזכה בקטן והכסף לא בא לשימוש והחזיר מייד דינו כזכה מאחר שזכה במשהוא או שזה בעצם כלא זכה בכלום שבמקרה כזה סוכם רק עמלות.

תשובה:

שלום רב,

  1. בהלוואה לטווח ארוך אסור לסכם על ריבית של 100%, משום שהריבית אמורה להיות מחצית או שליש מהרווחים בפועל ולא ייתכן שאדם ירוויח על כספו 200% או 300% לשנה. אבל בהלוואה לפרק זמן קצר, כמו במקרה זה אם לווה עד לבירור זכייתו, ייתכן להרוויח בתקופה קצרה 25% בחודש וכדו'.
  2. תלוי מה סוכם עם המלווה, אם התנאי לזכות במכרז הוא על כל זכייה שתהיה או לזכייה במתחם מסוים בלבד. כמו כן, יכול להיות תלוי גם אם בפועל שימשו כספי ההלוואה להשתתפות במתחם הקטן או לא.