לשלם יותר על רכישת טלפון בתשלומים

שלום רב
האם בקנייית מכשיר טלפון בתשלומים שאז החברות גובות בשבילו מחיר גבוה יותר מאשר על קניה במזומן אין איסור ריבית?
הלא לכאורה חברות הסלולר לא חתומות על היתר עיסקא?
והאם העובדה שאני משלם דרך כרטיס אשראי מקילה בנושא באיזו צורה?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אכן יש איסור ריבית אם המחיר בתשלומים גבוה יותר מאשר במזומן. אם ההבדל הוא בין תשלום במזומן לתשלום בכרטיס אשראי אפילו בתשלום אחד, אין איסור ריבית. משום שהחברה (או העסק) מפסידה כאשר משלמים בכרטיס אשראי.

ייתכן שיש לחברות הסלולרי היתר עיסקא, ניתן לברר זאת. זכור לי שבהסכם לרכישת מכשיר כשר מחברת מירס היה סעיף של היתר עיסקא.

לא ידוע לי על היתר נוסף כאשר משלמים בכרטיס אשראי. לשלם בעסקת קרדיט קל יותר מאשר לשלם יותר בתשלומים ללא ריבית.

מקורות:

לעניין האיסור לתת שתי אפשרויות לתשלום, במזומן ובתשלומים, עיין שו"ע יו"ד סי' קעג סעיף א ועיין עוד בתשובה כאן.