האם מותר לשקר להורים?

שלום רב!
יש לי דילמה מוסרית, בעלי הזמין את חבר שלו לישון אצלנו בבית ואני לא רוצה לישון בבית כשחבר שלו אצלנו כי אני מתביישת, הבית שלנו מאוד קטן ולא תהיה לי פרטיות מספקת שתאפשר לי לשמור על צניעות כמו שצריך, אז אמרתי לבעלי שאני אשן אצל ההורים ביום שחבר שלו יבוא אלינו אבל אני חוששת שאם אני אגיד להורים שלי את הסיבה ללמה אני לא ישנה בבית הם יכעסו על בעלי שחשב על טובתו של חבר שלו לפני שחשב על הנוחות של אישתו, האם מותר לי לשקר להם ולהגיד להם שאני לא ישנה בבית כי בעלי אמור לחזור מאוחר הביתה (בעלי וחבר שלו באמת יגיעו מאוחר באותו יום) ולא בא לי להישאר לבד בבית?

תשובה:

שלום רב,

מצוין. בדיוק כך צריך לנהוג. הגמרא אומרת שבכמה דברים מותר לאדם לשנות בדיבורו, ואחד מהם הוא מםני השלום, כדי להשכין שלום ולמנוע מחלוקת מותר לאדם לשנות בדיבורו.

הניסוח הוא לשנות בדיבורו, משום שהגדרת השקר אנו סתם אי אמירת אמת, אלא שקר זהו מידה מגונה, כשבאים לרמות מישהו וכד', אבל באופנים שמותר לשנות למען השלום או מעוד כמה סיבות, אין זה מוגדר כשקר. אלא חובה על האדם לשנות בדיבורו במקרים אלו.

הצטרף לדיון

תגובה 1