לשקר בכדי לא לפגוע

שאלה:

שלום כבוד הרב

ברצוני לשתף אותך במקרה שקרה לי היום,ולשאול:האם פעלתי נכון?ושאלה גדולה יותר שנובעת מכך והיא מתי אפשר לשקר בכדי לא לפגוע באדם מסויים?

קודם כל אני נער בן 16 עוד מעט ובתהליך חזרה בתשובה.

באו היום לביתה של סבתי זכרונה לברכה אנשים מתחום האינסטלציה והשיפוצים,יצא לי להיות איתם ולעזור להם במה שאפשר.

לבסוף היינו צריכים לסגור את הבית של סבתא שלי זכרונה לברכה והם הציעו שהם יקחו אותי לבית שלי ולא היה לי נעים ועכשיו שאני חושב על זה אולי לא היינו מסתדרים מבחינת המקום ברכב מה שהיה הופך את זה לכנראה יותר לא נעים.
אבל הייתה גם סיבה אחרת והיא שאמא שלי הייתה צריכה לבוא ולבדוק איך השארנו את הבית…לא בגלל שהיא לא סומכת עלייהם פשוט ליתר ביטחון זה קורה בהרבה מאוד מקרים ללא שום קשר.

לא היה לי נעים לומר לו שאמא שלי באה במלא בכדי לבדוק את הבית כי אז ככל הנראה הם היו נעלבים מזה שאנחנו לא סומכים עלייהם וכולי למרות שזה לא נכון אז בלהט הרגע אמרתי להם שאמא שלי באה בעניין שכנה כלשהי ולא בעניין הבית עצמו (למרות שאני חושב שהל היו מסתפקים בזה שהייתי פשוט אומר שהיא פשוט באה)

אמרתי את זה בכדי לא לפגוע בו בלהט הרגע,האם פעלתי נכון?
ומתי אפשר לשקר או יותר נכון,לומר "שקר לבן"?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

חז"ל אמרו שמותר לשנות מפני השלום. כלומר, סוג של שקר לבן כזה כדי למנוע עלבון – מותר.

תמשיך בדרכך הטובה והיפה, לקיים את מצוות ה' באהבה, ונזכה כולנו יחד לשנה טובה ומבורכת.