עזרה לאנשים במעשר כספים

שלום לכבוד הרבנים
בערב שבת ישבתי בבית המדרש ולמדתי.
נכנס אדם שאיני מכיר ואמר שהוא תקוע בלי כסף לאוטובוס לחזור לנתניה נתתי לו 50 שקל מקופת מעשר שאני מפריש כל חודש לאחר מעשה היו לי מחשבות שאולי לא היה נכון לתת לו מקופת מעשר כי אינני יודע אם דובר אמת.
מקרה אחר יושב בבית המדרש ולומד ונכנס אדם צעיר ואומר שהוא תקוע עם הרכב בלי שמן מנוע ושבלי זה אם הוא ינסה להניע את הרכב יגרם נזק לרכב והוא שכח את הארנק בבית. נתתי לו 50 שקל מקופת מעשר שלי.
השאלה היא האם אני צריך להחזיר את הכסף הזה לקופת מעשר? והאם מותר בכלל להשתמש בכספי מעשר במקרים כאלה ומה עושים במקרה של ספק אם דובר אמת?
תודה

תשובה:

שלום רב

בשני המקרים האלו אם אני מבין נכון, לא מדובר באנשים עניים שנזקקים לצדקה, אלא באנשים שבאופן טכני נתקעו בלי כסף לצורך מסויים. כלומר ניתן היה להלוות להם את הסכום ולא צריך לתת להם אותו במתנה [בהנחה שיחזירו… כמובן לא צריך להתנות איתם שיחזירו לך דוקא, אפשר לומר להם לשים בצדקה] ממילא אין לתת זאת מכספי מעשר. במקרה שהמבקש טוען שהוא עני ונזקק לצדקה, אם הוא נראה בעיניך דובר אמת די בזה ואתה יכול לתת לו מכספי מעשר, אין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות.