אחד תפס ידו של חבירו ושעונו נשבר בנסיונות החילוץ

שלום. אדם שתפש את ידו של רעהו בחוזקה, והלה חילץ את ידו ועל ידי כך נקרע שעונו. מי חייב לשלם?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

פשוט שהתופס את היד פטור, אף שאם הנתפס היה שובר את שעונו של התופס הוא גם היה פטור, שהרי זכותו לחלץ את ידו.

מקורות:

עיין בשו"ע חו"מ סי' תיב סוף סעיף ב לעניין השובר כדים החוסמים את המעבר וניזוק מהשברים. ועיין בשו"ת פרח מטה אהרן ח"א סוף סי' כז (מובא גם בספר פרי האדמה ח"ב תחילת דף כא ובשו"ת נוכח השולחן אבן העזר סי' יג) שמוכיח מהגמ' בקידושין דף כד ע"ב שמבעית את חבירו פטור מדיני אדם כיון שהניזק הבעית את עצמו, שכל שהנזק בא מחמת שניהם (המזיק והניזוק) פטור.