נדר בלב

בתקופת פסח של שנה שעברה פגעתי בטעות במישהו מאד, ומאד התחרטתי וקיבלתי על עצמי (כמעט בטח שרק בלב) לצום ג' ימים בתור. אני אומר שקיבלתי על עצמי למרות שאולי מבחינה הלכתית זו לא היתה קבלה, איני יודע. החלטתי לצום.

עדין לא עשיתי זאת, ויש לי כמה שאלות:

א. האם אני מחוייב מדין נדר?
ב. אם כן האם אני מחויב לצום יום שלם/עד צאת/וכו'?
ג. אם כן האם עברתי בינתיים על בל תאחר

תשובה:

שלום רב

אם זו היתה קבלה בלב אין כאן נדר. ככלל, חכמי הדורות האחרונים הורו שאין לערוך צומות כחלק מכפרה מעבר לצומות המחוייבים, אלא להרבות בלימוד תורה קיום מצוות וקבלות טובות בל"נ להתחזקות במצוות ובין אדם לחברו. לימוד בתענית דיבור בל"נ יועיל כמו תענית.

בהצלחה רבה