האם מותר להניח תפילין לאדם שלא נטל ידיו בבוקר?

לכבוד הרבנים שלום!

1 האם אדם שאינו שומר תורה ומצות לעת עתה ורוצה להניח תפילין ברחוב, צריך לדרוש ממנו ליטול ידיים קודם ובאם הדבר לא מתאפשר.

2 האם יש צד לומר שיניח בלי ברכה במקרה זה מפני שברכות אינן מעכבות

הייתי מאוד שמח אם אפשר להרחיב בתשובה ולהתייחס לשני השאלות, ישר כח גדול!!!

תשובה:

שלום רב

אף על פי שמעיקר הדין אדם שלא נטל ידיו מנוע מלומר דברי קדושה, הנה מבואר בשו"ע בסי' ד בכמה מקומות, שבדיעבד כשאין מים, די בנקיון במידי דמנקי כדי לומר דברי קדושה ואין זה מעכב. לכן, כיון שמן הסתם אם יבקשו ממנו ליטול ידים הוא עלול לסרב לעצם הנחת התפילין, עדיף שיניח כך בברכה וללא נטילת ידים, כיון שהנטילה אינה מעכבת לא בקיום המצוה ולא באמירת הברכה, ומידי דמנקי בודאי היה לו [בדרך כל אדם רוחץ פנים וידים בבוקר מצחצח שיניים וכו']. ואין כל צורך להפסיד לו את הברכה. מה שצריך להקפיד, הוא לבדוק את התפילין לעיתים מזומנות, ולדקדק שהקשר של ראש יתאים למבנה ראשו, שאם לא כן הוא עלול לברך ברכה לבטלה.

תזכו למצוות!