מזוזה אשכנזית לספרדי / המוכר ביתו האם רשאי לקחת את המזוזה?

קניתי בית מאשכנזי אני ספרדי
מותר לי להשתמש במזוזות שלו?
האם הוא יכול לקחת אותם או שהוא חייב להשאיר?

תשובה:

שלום רב

א. אף שלכתחילה יש לקבוע מזוזה הכתובה לפי מנהג האבות, להלכה אשכנזי יוצא ידי חובה במזוזה שנכתבה על פי מנהג הספרדים וכן להיפך.

ב. באופן כללי אסור להסיר את המזוזות מהבית, אולם הדייר החדש חייב לשלם עליהן כפי ששוות מזוזות פשוטות בשוק, ואין המוכר חייב לתת לו אותן במתנה.

כמו כן אם היו מהודרות ויקרות רשאי המוכר להחליפן בפשוטות יותר.

מקורות:

א. ראה אהלך באמיתך פרק כד סעי' כז, על פי הנודע ביהודה מהדו"ק יו"ד סי' פ שכתב שצורת האותיות אינה לעיכובא, אעפ"כ כתב בס' הליכות שלמה פ"ד הערה לא שראוי שכל מזוזות הבית יהיו על פי מנהג אחד, ולא יקבע חלקן בכתב האר"י וחלקן בכתב בית יוסף.

ב. ראה שו"ע סי' רצא סעי' ב לגבי שוכר, ובשיבת ציון סי' קי שדין זה נוהג גם במי שמוכר דירתו, וע"ע שו"ת אבני ישפה ח"א סי' רט. וראה דעת קדושים שם ס"ק א שמכל מקום רשאי המוכר להחליפ]ן בפשוטות יותר. על כך שהקונה חייב לשלם את תמורתן ראה רמ"א שם ובב"ח שם, וראה שיבת ציון שם שמכל מקום גם אם הקונה אינו מוכן לשלם את דמיהן לא יקחם המוכר.