האם יש חובה לתרום למקבץ נדבות?

שלום כבוד הרב

מדי יום ביומו בשובי לביתי מהעבודה אני נתקלת במקבץ נדבות שעומד ליד הרמזור. השמועה היא שמדובר בשליח של "קבלנים" שעוסקים בקיבוץ נדבות בצמתים.אני חשה הסתייגות ומבוכה מדרך זו של תרומה ומעדיפה לתרום באופן אנונימי (מה שאני עושה בדרך קבע בעין יפה).
מה הדין? האם זו עבירה לא לתרום מדי יום ביומו למקבץ הנדבות?

תשובה:

שלום רב,

צריכים לדעת, עני שמבקש צדקה, חייבים לתת לו זוהי מצוות צדקה. ראי את לשון הרמב"ם (פ"ז מתנות עניים הלכה ב'): "מצות עשה ליתן צדקה לעניים כפי מה שראוי לעני, אם היתה יד הנותן משגת, שנאמר פתוח תפתח את ידך לו ונאמר והחזקת בו גר ותושב וחי עמך ונאמר וחי אחיך עמך. וכל הרואה עני מבקש והעלים עיניו ממנו ולא נתן לו צדקה עבר בלא תעשה שנאמר לא תאמץ את לבבך ולא תקפוץ את ידך מאחיך האביון".

רק ברור, כי זה רק אם הוא פונה אלייך, אז יש חובה לתת לו צדקה.

אלא שאת חושדת בו כי הוא רמאי, ולמעשה אינו זקוק לצדקה. בזה ישנם כמה חלוקות. ורק אם הוא מבקש לאכול, אז חובה עלינו לתת לו גם ללא בדיקה אם הוא רמאי. והיום בדרך כלל, הקבצנים מבקשים כסף סתם כך, ולא מציינים כי הם רעבים לאוכל, לכן אין עלייך חובה לתת להם ללא בדיקה אם אכן הם עניים.