התרת נדר לפני שהוא חל

בס״ד
אם לדוגמה נדרתי לעשות משהו ביום שבת הזה, ועשיתי ביום שלישי התרת נדרים ההתרת נדרים תקפה או שהיא לא נחשבת?

תשובה:

שלום רב,

בענין זה נחלקו הדעות, ולדעת הרמב"ם הל' שבועות פ"ו הל' יד והשו"ע בסי' רכח סעי' יז על פי סוגית הגמרא בנדרים צ ע"א, ההתרה אינה תקיפה, וכ"כ החכמת אדם כלל ק שמשום חומרת איסור נדרים יש להחמיר כדעה זו.בטעם הדבר כתב בשמלת בנימין שם סעי' מו, שיש חשש שמא כשיגיע זמן חלות הנדר ירצה בו הנודר ותיעקר ההתרה למפרע. אולם הר"ן בנדרים שם נקט שדין זה אינו אמור אלא באופן שתולה נדרו במעשה שיתכן שלא יתבצע לעולם, וכגון שנודר על מנת שיחרדו גשמים, ולא כשתולה נדרו בזמן שודאי יבוא.

ככלל, ראוי שלא לנדור ולעסוק כל כך הרבה בנדרים.

שבת שלום