בני תימן שחולטים בשר לאחר מליחתו, מה דין מי החליטה?

לק"י

שלום רב, לגבי השאלה האם מותר להשתמש במי החליטה של הבשר
לצורך נתינת טעם בתבשיל, מדובר בבשר בקר מוכשר.

וכן לגבי חליטת עוף – מדובר על עוף מוכשר – אלא שידוע לי שהסבתא שלי
היתה חולטת את העוף תמיד, (לפי מנהג תימן) רק שפעם קראתי שמרן זצוק"ל
פסק שנשות תימן לאחר שעלו והשתקעו בארץ מקבלות את פסקי מרן ואין צורך
לחלוט את העוף- עד כמה שזכור לי, האם זה מדויק?

תשובה:

שלום רב

אכן, מנהג בני תימן לחלוט את הבשר לאחר מליחתו, והיינו, שלא מניחים אותו בתוך מים פושרים אלא קודם מרתיחים את המים ולאחר מכן מכניסים את הבשר, שעל ידי כך גם אם נשאר בו דם לא יצא לחוץ.

מי החליטה מותרים בשימוש ואין בהם חשש דם כלל, שאם כן היו אוסרים גם את הבשר המתבשל בהם, ומותר גם לאוכלם. ואף שיש שנהגו לשופכם, אין זה מחמת חשש דם המצוי בהם אלא משום נקיות כיון שפסולת הבשר ושומניו נספגים במים אלו.

הוראת הגר"ע יוסף זצ"ל ידועה שכל בני ארץ ישראל נוהגים בכל כהוראות השולחן ערוך, אולם רבים חלקו עליו בזה, וכמדומה שמנהג העולם הוא שכל עדה שומרת על מנהגיה.

מקורות:

על דיני חליטת הבשר והנ"ל, ראה קשו"ע של הרב רצאבי סי' קלב.