כרטיס ויזה דולרי נטען של בנק הדואר

שלום רב,
על מנת לשלוט בהוצאות החודשיות החלטתי לרכוש כרטיס אשראי נטען מדואר ישראל במט"ח (דולר ארה"ב). ניתן להטעין את הכרטיס מס' רב של פעמים בסכום בשקלים, ע"פ שער הדולר באותו יום של הטעינה מתווסף לכרטיס סכום בדולרים (תמורת עמלה בסך אחוז מסוים מסכום הטעינה). כשמבצעים רכישה בשקלים בארץ באמצעות הכרטיס מומר סכום הקניה בשקלים לדולרים, ע"פ שער הדולר ביום הקנייה, וזה מופחת מהסכום הטעון בכרטיס. כמובן ששער הדולר משתנה בכל יום. האם יש בשימוש בכרטיס זה, באופן שתואר, בעיית ריבית?
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אינני יודע מי לווה את הכסף, דואר ישראל או כ.א.ל., לכ.א.ל. ידוע לי שיש היתר עיסקא, לדואר ישראל לא ידוע לי.

גם ללא היתר עיסקא או מבלי להסתמך עליו, נראה לי שאין בכך בעיה.

מקורות:

במקרה זה ההלוואה אינה שקלית בהצמדה לדולר, שהרי ניתן למשוך גם דולרים (פרטי התכנית מפורסמים כאן). אם כן לכל היותר יש בכך חשש של 'פוסק על השער' והיינו שנותן שקלים על מנת שיחזירו לו דולרים לאחר זמן. ואין בכך איסור משום שבעל הכרטיס רשאי למשוך את הדולרים גם ביום ההטענה, וגם משום שיש לדואר ישראל מספיק דולרים כנגד כל ההטענה. עיין שו"ע יו"ד סי' קעה. ועיין עוד בעלון המשפט גליון 21 עמוד ד.