אם מותר להיכנס במינוס בחשבון הבנק

שלום
ברצוני לשאול האם מותר להיכנס למינוס בבנק?

תשובה:

שלום רב,

אדם שיש לו נכס או עסק מותר לו להיכנס לאוברדרפט. גם אם אין לו נכס, אם הוא עובד והוא זקוק לכסף למזונותיו, יש מתירים.

כל זה מצד הדין, אבל מי שיש לו את האפשרות ראוי להחמיר שלא להיכנס למינוס. וכן שלא ללוות מהבנק בריבית כלל ואפילו לא לצורך עסק או קניית דירה.

מקורות:

בנוסחאות היתר עיסקא שיש היום הלקוח מקנה לבנק חלק בעסקיו ונכסיו. לעניין מזונות לעובד עיין בשו"ת שואל ומשיב מהדורה א ח"ג סי' קס.

לעניין היתר עיסקא של הבנקים עיין כאןכאן וכאן בתשובה ובתגובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כיום יש בנקים שמחשבים הריבית על המינוס לפי הממוצע של החודש (כך שמי שהיה ביתרה של אלף ש"ח בחצי הראשון של החודש לא ישלם ריבית אם יהיה במינוס של אלף ש"ח בחצי השני של החודש) האם מותר להיות במינוס בכה"ג שלא יצטרך לשלם ריבית או שחשיב הלוויני ואלווך?

  2. גם במקרה זה יש צורך בהיתר עיסקא. ואדרבה, היתר עיסקא רגיל אינו מתיר אלא היתר עיסקא עם אפשרות לכולו פיקדון. עיין בתשובה כאן.
    יש יתרון מסוים במצב זה שלא משלמים בפועל ריבית, משום שהריבית היא בעצם רק חצי אחוז לשנה, שהרי זה מה שהלקוח היה מקבל מהבנק עבור יתרת זכות בחשבון העו"ש, וריווח זה מצוי גם למי שאין לו עסקים.