אמירת תודה לפקיד בבנק שמאשר מסגרת אשראי

שלום,

אם אני מבין נכון, ישנן דעות האוסרות על לווה לומר תודה למלווה, משום ריבית דברים.

האם במקרה שפקיד/מנהל סניף בבנק מאשר לי מסגרת אשראי, קיימת שאלה דומה של ריבית, או שהיות שהכסף אינו שלו, אין בעיה?

תודה.

תשובה:

שלום רב,

ריבית דברים אכן אסורה, ויש שהוסיפו שריבית דברים גם היא איסור מהתורה (ראה קובץ שיעורים קידושין אות עז עפ"י התוס' שם). אולם זה רק באופן שזה מזוהה כברכה רק בגלל ההלוואה. התיאור שאתה מתאר הוא יכול להיות גם הפוך, יושב לקוח מול פקיד ומבקש הלוואה, והפקיד מסביר לו שאין לו אפשרות וכד', כשהם נפרדים בדרך כלל מן הנימוס הוא להפרד עם מילת תודה. כך שהתודה אינה מזוהה בהכרח עם ההלוואה. בכל אופן, פקיד הבנק אינו המלווה כך שאין איסור ריבית דברים כלפיו.

בנוסף, לגבי אמירת תודה, יש שכתבו שאין בזה איסור ריבית דברים ראה שו"ת מנחת שלמה (ח"א סי' כז).