לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פרט שיק עם עמלה ולמחרת החליף בחזרה

פרטתי שיק בצ'יינג' ושילמתי עמלה. למחרת הבאתי לו מזומן והחזיר לי את השיק. האם צריך להחזיר לי העמלה?

תשובה:

שלום רב,

הוא לא חייב להחזיר לך את העמלה, אלא אם כן סיכמת כך כאשר פירטת את השיק או כאשר החזרת לו את המזומן.

גם אין איסור ריבית בכך, אם לא מסכמים מראש להחזיר את השיק למחרת.

יש לציין שיש בעיה לקחת עמלה עבור פריטת שיק דחוי, אלא אם אם כן השיק הוא של אדם אחר והלקוח לא יהיה חייב באחריות אם השיק יחזור, או שיש לצ'יינג' היתר עיסקא תלוי במקום בולט.

מקורות:

שיק בעצם הוא שווה ערך למזומן ולכן אם אדם נותן מזומן לצ'יינג' עבור שיק לא מגיע לו שום דבר. כאשר אדם זקוק דוקא למזומן, הצ'יינג' גובה ממנו עמלה עבור הטרחה והסיכונים.

לעניין אם סיכמו מראש להחזיר למחרת, עיין שו"ע יו"ד סי' קעד סעיף א. לעניין פריטת שיק דחוי, עיין שם סי' קעג סעיף ד.