מנחה לאחר השקיעה

נניח שהשקיעה היא בשעה שבע ושלושים בערב,
עד מתי אני יכול להתפלל מנחה בדיעבד?
אני חוזר מהעבודה מאוחר ורציתי לדעת עד מתי אני יכול להתפלל מנחה.

תשובה:

שלום רב,

ראשית יש להשתדל מאד להתפלל מנחה לפני השקיעה, אולם בדיעבד אם לא הספקת להתפלל לפני השקיעה, יש אומרים שאתה יכול להתפלל עד 13 וחצי דקות לאחר השקיעה, ויש אומרים שאסור להתפלל לאחר השקיעה.

מקורות:

דעת המשנה ברורה (סי' רל"ג סק"ד) שאין להתפלל מנחה לאחר השקיעה משום שזמן המנחה הוא עד השקיעה. וכן כתב במעשה רב אות ד בשם הגר"א. אולם דעת השאגת אריה (סי' יז) והפרי מגדים (פט מש"ז סק"א) שזמן המנחה הוא גם בזמן בית השמשות – עד צאת הכוכבים. וכן הסכימו הרבה מהפוסקים שבדיעבד אפשר להתפלל מנחה גם עד 13.5 דקות לאחר השקיעה. ראה שערים המצוינים בהלכה סי' (סט סק"א) שו"ת אור לציון (ח"א סי' כ') שבט הלוי (ח"ט סי' כח), וראה שו"ת יחוה דעת (ח"ה סי' כב). ועל מה שכתב שם המשנה ברורה שעדיף להתפלל מנחה ביחידות לפני השקיעה, כתבו שמאחר שיש לנו רבים מגדולי הפוסקים סוברים שאפשר לכתחילה להתפלל לאחר השקיעה יש להעדיף להתפלל בציבור.