תשלום מוזל עבור קיטנה אם משלמים עד תאריך מסוים

שלום,

בשכונתנו מתקיימת בחופשות הפסח והקיץ קייטנה.

המארגן מתנהל באופן שישנו מחיר מסויים לאלו הנרשמים ומשלמים עד תאריך X, ומחיר גבוה יותר לנרשמים ומשלמים מאוחר יותר.

ניתן לשלם במזומן או בצ'ק, גם דחוי.
במקרה של צ'ק דחוי, ניתן לדחותו גם למועד שלאחר סיום הקייטנה. אולם היות שאין צורך לכותבו לפקודת מארגן הקייטנה, הרי שלכאורה זה שווה-כסף עבורו באופן מיידי, היות שיכול "לגלגל" אותו הלאה.

כמובן, את התשלום משלמים ההורים, ואילו מי שמשתתף בקייטנה הם ילדים בגילאי ת"ת (ייתכן שכולם לפני גיל מצוות, אולם איני בטוח בכך). גם להורים, המשלמים, ישנה הנאה בכך שילדיהם נמצאים ונהנים/מועסקים בקייטנה.

לאור כל הנ"ל, היות שהתשלום מתבצע לפני קבלת ההנאה (קיום הקייטנה), האם יש כאן מה לבדוק לגבי ההוזלה הנ"ל, מבחינת איסורי ריבית, היות שהמשלם מרוויח עקב הקדמת המעות?

תודה,

תשובה:

אם משלמים בשיק דחוי ודאי שאין שום איסור. הטענה שניתן לגלגל את השיק אינה טענה, משום שנותן השיק אינו מוציא כלום לפני התאריך וגם משום שאם מפעיל הקייטנה מעוניין לגלגל בשיקים, הרי הוא יכול לרשום שיקים משל עצמו. לבעלי עסקים יש תועלת לקבל אשראי מהבנק אם יש להם שיקים מאוחרים של לקוחות, אבל למפעיל קייטנה נראה שגם ריווח זה אינו קיים.

גם אם משלמים במזומן, אם מפעיל הקייטנה מתחיל לעבוד קצת מיד עם קבלת התשלום באיתור מקום ועובדים וכדו', אין שום איסור.

מקורות:

לעניין תשלום מוזל מראש עם התחלת העבודה עיין שו"ע יו"ד סי' קעו סעיפים ו-ח.