להסתמך היתר עיסקא במשכנתא ובהלוואה בחשבון עו"ש

יש לי משכנתא בבנק ירושלים וחבר שלי טען שכיון שלא החתימו אותי על שטר היתר עיסקא וכן בחיים לא יקרה – לדבריו – שהבנק יותר על שלו כשיתברר שאכן הופסד העיסקא וא"כ האם ניתן למעשה לסמוך על היתר עיסקא בכגון זה.
שאלה נוספת בפועל הייתי צריך עוד כסף לצורך שדרוג בלטות וכו' ולקחתי בהלואת עו"ש בחשבון אולם שם אין צריך להציג עיסקא האם מה שהבנק מאפשר לעשות מה שרוצים עם הכסף מוכיח שאין הכונה לעיסקא.

תשובה:

שלום רב,

ההיתר עיסקא שהבנק חתום עליו תקף גם לגבי הלוואה בחשבון עו"ש.

בעיקרון, להיתר עיסקא יש תוקף משפטי.

אכן, לא ברור אם הבנק יוותר לך בהתאם לתנאי ההיתר עיסקא, ואפילו אם כן, הרי שזה יהיה כרוך במלחמה משפטית לא קלה, ולכן עדיף להחמיר ולא להסתמך עליו. אבל, בכל זאת, מותר להסתמך.

מקורות:

עיין כאן וכאן. ועיין גם בתגובות כאן.