פשרה בהחזר הלוואה, פיצוי על איחור בתשלום

שלום
נתתי למישהו כסף על משהו שהוא הלווה לי לפני הרבה שנים. חשבתי שאולי גרמתי לו לצאת לא בסדר כי זה כבר נשכח ואמרתי לו קח כסף האם זה נכון?

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי היטב את השאלה, בכל מקרה אפרט את התשובה.

מותר להתפשר במקרה שלא זכור כמה החוב המדויק. הפשרה צריכה להיות בקירוב לחוב האמיתי ולא פשרה נוטה לטובת המלווה.
יש מצדדים שמותר גם לפצות על עוגמת נפש אם החוב נפרע באיחור רב. אבל אם החוב אינו בסכום כסף משמעותי אין מקום לתרעומות ולא לפיצוי.

מקורות:

לעניין פשרה בין המלווה ללווה עיין בשו"ת אבני נזר חו"מ סי' כג שמותר להתפשר, אבל ההיתר הוא רק על פשרה, כלומר סכום שיכול להיות יותר או פחות, אבל לא כשידוע שהלווה משלם יותר.

לעניין פיצוי על איחור, בשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' כז מצדד שניתן לפצות על איחור בתשלום כדי להסיר תרעומת.