לתרומות לחץ כאן

שקדים ALMONDS

 

הנגיעות

לעתים נגועים בין אם הם בקליפתם הקשה ובין אם הם קלופים, ויש לבודקם.

באיחסון ממושך, אחוז הנגיעות גדל, לכן תשומת לב מיוחדת דרושה בסוף הקיץ, כאשר השקדים מאוחסנים כבר קרוב לשנה.1

תיאור הנגיעות

1.   זחלי עש. זחלים לבנים או חומים שאורכם שני מילימטרים עד סנטימטר אחד. סימני נגיעות בעש הם "קורי משי" דביקים, פרורים לבנים רבים ושקדים מכורסמים או מחוררים, (תמונות 372, 373).

לפעמים הנגיעות היא פנימית, במרכז השקד, ללא כל סימן ניכר בצדו החיצוני.

2.   חרקים. לעתים רחוקות נגועים בחרקים קטנים שחורים או חומים שאורכם  שנים עד ארבעה מילימטרים. הם גורמים להתהוות אבקה או כירסום בשקדים.

אופן בדיקת השקדים משתנה בהתאם לסוג השקדים

 

 

שקדים בקליפתם הקשה     UNSHELLED ALMONDS

הבדיקה

בעת פיצוח השקד והסרת הקליפה החיצונית, מתבוננים אם מצויים על השקד "קורי משי" דביקים ופירורים לבנים וכן אם השקדים מכורסמים, (תמונות 372, 373, 374).

אם נמצאו סימני נגיעות, אין להשתמש בשקד הנגוע.

אם לא נמצאו סימני נגיעות, אין צורך לבדוק את פנים השקד.

שקדים קלופים                 SHELLED ALMONDS

עם או בלי קליפתם החומה הדקה, טבעיים או קלויים.2

הבדיקה

1.   בודקים את כל השקדים מצדם החיצוני, אם נראים בהם סימני נגיעות, כגון: כירסום, חורים, "קורי משי" דביקים ופירורים רבים.3 (תמונות 373, 374).

2.   אם נמצאו סימני נגיעות חיצוניים או פנימיים, חוצים את כל השקדים, ובודקים אותם מבפנים.

3.   אם לא נמצאו סימני נגיעות חיצוניים, רצוי לפתוח מספר שקדים (כ-10%) ולבודקם מבפנים. אם נמצאו בהם סימני נגיעות, יש לחצות ולבדוק את כל השקדים מבפנים.

בתהליך המכני של הקילוף נחבטים השקדים, הקליפה החומה הדקה נפגמת, וחסרה במקומות מסויימים. לעתים אף נוצר שקע קטן במקום החבטה,

(תמונה 371). לכן חיסרון הקליפה הדקה ואפילו שקע חיצוני, אינם סימן לנגיעות.4 לעומתם חור החודר לפנים השקד הוא סימן לנגיעות, (תמונות 373, 374).

בשקדים מולבנים (ללא הקליפה הדקה), צבע מקומות החבטה משתנה לעתים לחום בהיר. אין זה סימן לנגיעות, (תמונה 375).

יש ועל הקליפה הדקה של השקד מצוי שרף (כעין לקה מבריקה), או כתם שחור. אין זה סימן לנגיעות, (תמונה 376).

שקדים קצוצים                    CHOPPED ALMONDS

שקדים שבורים לחתיכות.5

הבדיקה

עלולים להינגע באיחסון ממושך, גם לאחר אריזתם.

לעתים הם מיוצרים משקדים מאיכות ירודה ועלולים להיות נגועים יותר משקדים שלמים.

שלב א. סינון

מניחים את השקדים הקצוצים במסננת רשת בצפיפות בינונית, כגון מסננת

אורז ומרקדים על גבי משטח בהיר.

בודקים את הנשורת שעל המשטח, אם מצויים בה תולעים או חרקים.

שלב ב. בדיקה

מפזרים מעט משברי השקדים שנותרו במסננת על משטח לבן חלק (כגון צלחת או פורמאיקה לבנה), באופן שחלקי השקדים יהיו מופרדים זה מזה, ובודקים ביניהם אם מצויים סימני נגיעות, כגון: זחלים, חרקים או גושים הדבוקים על־ידי "קורי משי". בודקים באופן זה את כל הכמות הנחוצה.

אם נמצאו סימני נגיעות, אין להשתמש בכל שברי השקדים של אותה קניה, היות ואין דרך בטוחה להפריד ולהוציא את כל החרקים.

שקדים טחונים                          GROUND ALMONDS

שקדים טחונים דק כקמח.

הבדיקה

באיחסון ממושך בחנות או בבית עלולים השקדים הטחונים להינגע.

מסננים את השקדים הטחונים דרך מסננת רשת צפופה, כגון: מסננת לפיזור אבקת סוכר. את הנותר במסננת שוטחים על משטח לבן חלק ומתבוננים אם מצויים גושים הדבוקים על־ידי "קורי משי", חרקים חומים או תולעים לבנות. אם נמצאו סימני נגיעות, אין להשתמש במוצר, היות ותולעים קטנות יכולות לעבור דרך המסננת.6

מוצרי מאפה המכילים שקדים   BAKED GOODS WITH ALMONDS

לאחר האפיה אין אפשרות לבדוק שקדים או שברי שקדים שבתוך דברי המאפה, לכן ראוי להשתמש רק בתוצרת מפעלים בעלי איכות והשגחה מעולים, המקפידים על טיב חומרי הגלם ובדיקתם.7

ממתקי שקדים                        ALMOND CANDIES

ממתקים שונים המכילים שקדים, כגון: שקדים עם דבש, שקדים מסוכרים (דרז'ה) או שוקולד עם שקדים, אם אוחסנו זמן ממושך או בתנאים לא נאותים, עלולים להינגע מחדש.

מתבוננים בצדו החיצוני של הממתק, וכן בדפנות הפנימיות של האריזה, אם מצויה בהם אבקה רבה, "קורי משי" דביקים או סימני כירסום.

אם נמצאו סימני נגיעות ודאיים, אין להשתמש במוצר.

ממתק או שוקולד8 עם שקדים שלמים: מתבוננים בצידה הפנימי של האריזה ובמוצר עצמו אם מצויים סימני נגיעות, פותחים מספר שקדים למדגם (כ-10%) ואם נמצאו נקיים, אין צורך בבדיקה נוספת.

חלב שקדים ("שקדיה")                    ALMOND MILK

בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.

שקדים מולבנים                        BLANCHED ALMONDS

שבבי שקדים, פרוסות שקדים או קיסמים.

הבדיקה

מסננים את השקדים דרך מסננת רשת (בצפיפות בינונית), כגון "מסננת אורז" על גבי משטח לבן.

בודקים את הנשורת שעל המשטח, אם מצויים בה תולעים או חרקים, וכן את השקדים שנותרו במסננת. אם נמצאה נגיעות, אין להשתמש במוצר.

 

שקדים ירוקים                        FRESH ALMONDS

שקדים הנאכלים עם קליפתם הירוקה.

הבדיקה

        יש לחצותם ולבודקם9 אם מצוי זחל עש או פרורים.

 

 

 

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם אני קונה לפני פסח אגוזים או שקדים טחונים או קצוצים שמשווקים במיוחד בכשרות לפסח, סביר להניח שהם די חדשים ולא אוכסנו יותר מחודש. אז אפשר לוותר על הבדיקה?

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל