ענבי בוסר אם חייבים במעשרות

שלום עליכם!,
האם צריך לעשר ענבי בוסר?

בברכה,

תשובה:

שלום רב.

ענבים שהגיעו לשליש גידולם וראויים לאכילה על ידי הדחק חייבים בתרומות ומעשרות.

מקורות:

במשנה (מעשרות פ"א משנה ב) נאמר: "הענבים משהבאישו". כלומר, משעה שחרצניהם נראים בחוץ מרוב מימיהם וזכותם הם מתחייבים במעשרות [ראה רמב"ם בפירושו למשנה שם. אולם רש"י במסכת ראש השנה יג ע"ב כתב שעונת המעשרות בענבים היא משיביאו שליש, ובאחרונים עמדו על קושיא זו, וכתבו ששני השיעורים האלו אחד הן, וכן נראה מדברי התוספות שם [התוס' רי"ד שם כתב לחלק לענין זה בין ענבי יין לענבים המיועדים לאכילה, שמתחייבים מיד בהבאת שליש, אולם בפוסקים לא מצינו למי שחילק כדבריו].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בעגבניות הדין חמור יותר, כיון שלעיתים רבות הן מבשילות על ידי השמש, ואף לכתחילה קוטפים אותן בוסר כדי שלא ירקיבו, וממילא, באופן זה נחשב הדבר שכבר הגיעו לגמר גידולן.