הפרשת תרומות ומעשרות שלא מן המוקף / עשבי תיבול

אם כשיש לי פרות מאותו הסוג,לדוגמה תפוזים,אך הם לא נקנו באותו הזמן,או לא מאותו מקום,האם כשאני מפריש אחד ממאה על הכל זה פוטר את כל הפרות שיש לי למרות שהם לא נקטפו/נקנו/אותה סחורה?או לדוגמא כשאני מפריש גם מפרות שלי שאני קניתי וגם שמישהו אחר קנה ואני כבר מפריש לו אם אני יכול גם להפריש גם לי(מהטעם שזה לא מאותה סחורה, וגם אם מותר לעשות את זה מרחוק,כלומר אני מוציא יותר כמות ממה שצריך ומתכוון לפטור את מה שיש גם אצלי,והפוך כשאני מפריש משלי למישהו אחר)
[כנל כמובן לכל סוגי פירות וירקות]
ולא ברור לי -האם צריך להפריש תרומות בברכה או שלא בברכה:בנענע,
,פטרוזיליה,שמיר,לימונית,שיבה,וכל כיוצא בזה?(שהם כביכול לא פרות וירקות אבל זה עדיין גדל באדמה)וכן לגבי תבלינים.

תשובה:

שלום רב.

א. כאשר יש ספק אם הופרשו מהפירות תרומות ומעשרות לא ניתן להפריש מסחורה אחת על חברתה, כיון שיתכן שמזו הופרש ומזו לא הופרש, והכלל הוא שלא ניתן להפריש מהפטור על החיוב. אולם, אם ידוע שכל הסחורה מחוייבת בתרומות ומעשרות ניתן להפריש מפירות אלו על אלו.

ב. לכתחילה יש לתרום מהמוקף, כלומר שיהיו כל הפירות באותו חדר, אולם, כדי למנוע מכשול מעם הארץ התירו לתרום אף שלא מהמוקף.

ג. עשבי תיבול ותבלינים, נחלקו הפוסקים אם חייבים בתרומות ומעשרות, להלכה ודאי שחייבים אולם אפשר שאין לברך על ההפרשה מספק.

מקורות:

ב. ראה רמב"ם תרומות פ"י הל' י.

ג. ראה כאן.