תרומות ומעשרות מגידול הפקר

שאלה:

שלום
נמצא במילואים בקיבוץ סעד בעוטף עזה
אנחנו קוטפים פירות מעצים שגדלים בתחום הקיבוץ אבל מותרים לכל (נראים שבחזקת הפקר)

האם צריך להפריש תרומות ומעשרות בלי ברכה?

תשובה:

שלום וברכה

אם מדובר בעצי הפקר לכתחילה שגם אנשי הקיבוץ בימים כתיקונם לא מקפידים עליהם ומרשים לכל מי שבא לאכול מהם חופשי, אין חיוב מעשרות, אבל במידה ויש הקפדה, ומה שזה פזור כך בקיבוץ, הוא משום שמדובר ברשות משותפת לכל בני המקום, אבל זה לא מופקר לאנשים מבחוץ בדרך כלל, אזי גם מה שעכשיו במקרה מופקר בגלל המלחמה, אם נגמר גידולו על העץ לפני המלחמה, הוא חייב בתרומות ומעשרות, ולכן ככל שיש ספק בענין יש להפריש ללא ברכה.

בשורות טובות.