מעשרות מעץ בחצר הבנין

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אחים שלי קטפו לימונים מהעץ של הבניין שלנו,האם מותר לאכול מהם? ואם כן איך מעשרים?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הפירות שאתם לוקטים ומביאים הביתה ודאי חייבים בהפרשת תרומות ומעשרות. לא מדובר בעץ הפקר

לגבי הפירות שאתם אוכלים בחצר אכילת עראי הדין הוא כי כל עוד הפירות לא ראו את פני הבית, אינם חייבים במעשר. וכפי שכתב הרמב”ם (פ”ד מהלכות תרומות הלכה ח’): “אי זו היא חצר הקובעת כל שכלים נשמרים בתוכה או שאין אדם בוש מלאכול בתוכה או שאם יכנס אדם לה אומרים לו מה אתה תבקש”. תנאים אלו אינם קיימים בחצר שלכם כפי שאני מבין. אבל לא הייתי ממליץ לעשות זאת, כי יש סוברים שבתפוזים או לימונים אין אכילת עראי כיון שיש בהם פלחים ולקיטה של פרי אחד כבר נחשבת כשל כמה פירות, כך שעצם הלקיטה קובעת למעשר.