סלעים לפדיון הבן במטבעות בנות זמנינו

יש לי "קווטרים" , רבעי דולר משנת 1975 האם ניתן לעשות בהן שימוש ראוי לפדיון הבן. כמה כסף צריך לתת היום לכהן לכתחילה? באיזה מטבעות ניתן בכלל להשתמש? יש לי מחצית השקל אמיתי מימי בר כוכבא האם אפשר להשתמש בו לכתחילה?.

תשובה:

שלום רב.

בנוגע לכמות הכסף אותו צריך לתת לכהן עבור משקל חמשת הסלעים המחוייבים מין תורה רבו הדעות, יש סוברים שהוא משקל 71 גרם כסף טהור, ויש סוברים שהוא 85 גרם, להלכה התקבל השיעור של 96 גרם כסף ומחמת שאיננו יודעים לאמוד באופן מדויק נהגו לתת שיעור 100 גרם כסף. כמובן, לא צריך לתת את המטבעות בכסף אמיתי וניתן לתת את דמיו, לפי ערך הכסף המשתנה בשווקי העולם מידי יום.

בנוגי לקווטרים הישנים שמעורב בהם מעט כסף, אינני יודע כמה כסף מעורב בהם, מן הסתם בשיעור מועט מאוד, לעומת זאת אותו מחצית השקל שיש בידך מימי בר כוכבא הוא בודאי מכסף אמיתי. יתר על כן, מסתבר ששוויו רב מאוד, וניתן לתת אותו בתור שווה כסף לפי ערכו בשוק [יתכן שדי בו לבד לכל חמשת הסלעים, צריך לשאול מומחים למטבעות].

רבים מהכהנים מחזיקים אצלם חמש מטבעות עשויות כסף טהור בשיעור הנצרך, ומקנים אותם לאבי הבן לצורך עשיית הפדיון תמורת סך מסויים. בכך ודאי מקיימים את המצוה בהידור.

מזל טוב וכל הברכות.

מקורות:

הרחבה רבה על אופן קביעת חז"ל מה הם חמשת הסלעים ובאיזה אופן למדוד אותם במטבעות בני זמנינו, ראה הרחבה רבה בספר אוצר פדיון הבן פרק יג.