האם לומר קדיש לאחר השיעור כשמיד אחר כך מתחילים להתפלל?

שלום רב,
בסיעתא דשמיא זכינו לומר שיעור תורה של שעה וחצי בכל שבת קודש לפני תפילת מנחה, השיעור מועבר בעזרת הנשים של בי"הכנ , אך תחת אותה קורת גג.
לאחר השיעור עוברים להיכל בית הכנסת לתפילת המנחה ושם אומרים "פתח אליהו" וכמובן קדיש על ישראל.
יש לי 2 שאלות ברשות כבוד הרב:
1. האם יש צורך או חיוב לומר קדיש אחרי השיעור ?
2.אם כן, מי רשאי לומר את הקדיש הנ"ל.
(מיותר לציין שהרעיון הוא למנוע ריבוי קדישים, אך האם תופש גם לגבי בית כנסת ספרדי/מרוקאי)

תשובה:

שלום רב.

נראה לי, שהואיל והשיעור מצד עצמו מחייב בקדיש, ולאחר מכן עוברים לחדר אחר ופותחים בתפילה אחרת, יש בהחלט מקום לומר קדיש דרבנן לאחר השיעור מיד. ובפרט, שלא בהכרח שכל שומעי השיעור יורדים אחר כך להשתתף בתפילה. קדיש זה שלאחר הלימוד חשיבותו רבה מאוד, וכפי שאמרו בגמרא בסוטה (מט ע"א) "לא קאי עלמא אלא אקדושה דסדרא ויהא שמיה רבה דאגדתא".

כמו כן, כפי שציינת בשאלתך, האשכנזים הקפידו מאוד שלא להרבות בקדישים, וגם קדיש דרבנן לא נהגו לאומרו אלא לאחר שיעור מיוחד רב משתתפים, וכן הקפידו שכשיש כמה אבלים בבית הכנסת רק אחד מהם אומר קדיש, אולם הספרדים לא הקפידו בכך כלל, ורבים נוהגים לומר קדיש גם לאחר סיום שנת האבל, ואפילו בקדיש דרבנן רבים נוהגים לאומרו כמה אנשים יחד.

מקורות:

הרחבה בענין ריבוי קדישים, ראה מה שכתבתי כאן.