מאכל שלא נסדק מתולעים

האם מאכלים עם קטניות (אורז,שעועית,חומוס,גריסים,וכד') וכן אוכל עם צימוקים,פירות יבשים וכד' שלא נבדק מחרקים ושבושל כבר, האם מעיקר הדין מותר לאוכלם או שלא? והאם יש לזה דין מיעוט מצוי, וכיצד ניתן לדעת מתי ובמה יש מיעוט מצוי ומתי לא?

תשובה:

שלום רב.

הכלל הוא כך: מיני מאכל שברוב הפעמים מצויים בהם חרקים, כאשר הם נסדקים היטב, כמו ירקות עלים שלא מגידול מיוחד, או פירות יבשים ממינים מסוימים, גם אם בושלו בדיעבד ולא ניתן לבודקם אסור לאוכלם. אולם, מינים שנמצאים בהם תולעים וחרקים רק לעיתים, אף שזה נחשב מיעוט המצוי המחייב בדיקה, בדיעבד שלא בדקו ולא ניתן כעת לבודקם הם מותרים באכילה.

נדמה לי, שאורז מחבילה סגורה שנשמר בתנאים סבירים ונקנה בחנות בה התחלופה של הסחורה גבוהה, אין בו חרקים אלא במיעוטו, וניתן לאוכלו בדיעבד בלא בדיקה, וכך הוא גם בגריסים. כמדומה שכך הוא גם בשעועית וחומוס, אולם קשה לי לדעת את המציאות המדוייקת, תוכל לבדוק זאת בינך לבין עצמך על פי הכלל האמור.

מקורות:

ראה ס' הכשרות פרק יג הערות נו – נז.