מקור וטעם למנהג התחפושות בפורים

מה המקור והטעם למנהג עם ישראל שמתחפשים בפורים?

תשובה:

מנהג ישראל קדושים שמשנים בגדיהם בפורים ומתחפשים ומנהג ישראל תורה הוא, ונאמרו כמה טעמים לכך:

יש שכתבו שהטעם הוא כדי לקיים 'עד דלא ידע' וכו' וכך הוא לא יודע להבחין בין המחופשים. ויש שכתב הטעם להראות שכל מה שישראל חוטאים ומתדמים לאומות העולם, אינו אלא לפנים, וכשם שמחופשים אלה הדומים לערלים, אינם אלא יראים ושלמים עם ה', כך היו ישראל שבאותו הדור, שלמים עם ה' בלבם, ולא השתחוו לצלם של נבוכדנצר אלא למראית עין בלבד.

ועוד סמכו מנהג זה על מה שדרשו חכמים על הפסוק וְאָנֹכִי הַסְתֵּר אַסְתִּיר פָּנַי בַּיּוֹם הַהוּא (דברים לא) ואמרו: אסתר מן התורה מנין? שנאמר וְאָנֹכִי הַסְתֵּר אַסְתִּיר – מכאן רמז להסתרת פנים ביום אסתר.

טעם אחר, לפי שכל שנאת עמלק לישראל, באה לו מאבי אביו עשו ששנא ליעקב על אשר לבש בגדיו ונכנס לקבל את הברכות, עכשו שוב אנו מתחפשים בבגדיו, ומראים שלא היה זה חטא אלא ראויים אנו לרשת נחלתו של עשו, ואפילו אם לבוש יעקב בגדי עשו – גם ברוך יהיה.

מקורות:

רמ"א סי' תרצ"ו, מהר"י מינץ סימן מו, ברכ"י יו"ד קעח,ב, מי השילוח לקוטי הש"ס מגילה ח,א ועוד.