פינוי שלג בשבת על ידי נכרי

הייתי בארה"ב בזמן סופת השלג, והתעוררה השאלה הבאה. האם מותר להשאיר שקית עם כמה דולרים תלויה מחוץ לבית מלפני שבת, ובשבת לבקש מגוי לפנות את השביל תמורת התשלום, שיקח מהשקית? תודה רבה.

תשובה:

שלום רב.

מותר לעשות זאת, ובמקום שאין נכרי מותר אף על ידי ישראל כאשר יש חשש שינזקו מההליכה על השלג (לא ברשות הרבים).

מקורות:

בפוסקים מבואר שאין איסור אמירה והנאה במלאכה זו כלל, מכמה טעמים, א' מפני שהנכרי יכול לעשות זאת באופני היתר וכשעושה אחרת לעצמו הוא עושה, ובפרט שזה מלאכה שאינה צריכה לגופה, ויש מתירים לפנות שלג אף על ידי ישראל כדי שלא ינזקו ויחליקו ממנו אם אי אפשר על ידי נכרי, וכך פסק השמירת שבת כהלכתה פרק כ"ה סעיף י"א וראה גם בשו"ת משנה הלכות חלק ד' סימן מ"ה ובספר מלכים אמניך פרק ו' סעיף כו. ולענין שכר שבת מבואר בכמה מקומות שאין איסור זה שייך בנכרי בפעולה המותרת להעשות על ידו, וכמבואר בסי' של"ד סכ"ו לענין פינוי מדליקה, וכן משמע בדברי המשנה ברורה סי' ש"ו ס"ק כ"א.