אם מותר ליהנות ממזגן שהדליק גוי לצורך היהודי

שלום,

האם מותר להנות ממזגן שגוי הדליק בשביל יהודי בשבת?
מה הדין כאשר הגוי הדליק ליהודי מזגן בכל הבית? האם צריך לצאת מהבית?

תודה.

תשובה:

שלום רב.

אם הדליק את המזגן מעצמו אין צריך לצאת מחמת כך מהבית, אך אם הדליק את המזגן מחמת שישראל ציווה לו לעשות זאת באיסור, צריך לצאת מהבית.

אמנם כיבוי המזגן קל יותר, ומותר אף לרמוז לנכרי לכבותו אם מפריע שהוא דולק.

ובימות הקיץ החמים שהחום מעיק על האדם, מותר לרמוז לנכרי להדליק את המזגן על קירור, מכיון שזה נחשב הנאה שלילת שמסלק ממנו את החום.

מקורות:

באגרות משה יו"ד חלק ג' סימן מ"ז אות ב' כתב שהדלקת מזגן נחשבת הנאה שאסורה בשבת אף אם היה בה רק תוספת, ואין זה דומה לתוספת אורה כיון שזו פעולה בפני עצמה ע"ש. וראה בארחות שבת פרק כ"ג סעיף נ' שאם הנכרי עשה את הפעולה בציווי הישראל צריך לצאת מהבית כדי שלא יהנה ממלאכתו.

בשמירת שבת כהלכתה פרק י"ג סעיף ל"ט כתב שבימות הקיץ החמים מותר לרמוז להדליק את המזגן על קירור והיינו מכיון שאין זה הנאה חיובית וגם שזה גורם למיחוש לאדם.