אם טיפול נפשי דינו כטיפול גופני לעניין ליטול שכר

לכבוד הרב
האם יועץ/ פסיכולוג / פסיכיאטר, נחשבים כרופא לעניין קבלת שכר, היינו שמותר להם ליטול שכר בטלה וטירחה בלבד?

תשובה:

אם מדובר בטיפול קריטי שלולא הטיפול לא יוכל המטופל לתפקד והמטופל אינו מסוגל להתגבר על בעיותיו בכוחות עצמו, מסתבר שדין הטיפול כדין רפואה. אבל על פי רוב המטופלים אינם זקוקים נואשות לטיפול והם יכולים להתגבר בכוחות עצמם אם ירצו בכך.

מקורות:

דין שכר רפואה מבואר בשו"ע יו"ד סי' שלו סעיף ב. לא מצאתי שם בפוסקים שאף רפואת הנפש דינה כרפואת הגוף, אבל יש לדמות לדין שבעל חייב לרפא את אשתו שהוא הדין ברפואת הנפש שבעל חייב אם אשתו נשתטית, כמבואר בהשגות הראב"ד על הרמב"ם הלכות גירושין סוף פרק י. אמנם, הטעם שאסור ליטול שכר על החכמה הוא כיון שיש חיוב לעשות כן מדין השבת אבידה ולא תעמוד על דם רעיך, ואם כן ברור שהחיוב הוא רק כאשר המטופל הוא במצב קריטי ולא כאשר הוא זקוק לקצת חיזוק או תשומת לב (כשם שאין חיוב לספק מכוני כושר לאנשים בחינם כדי להבריא את גופם). כמו כן, ישנם הרבה מטופלים שאם לא היו עצלנים או נכנעים לשאר יצרים שבעל בחירה מסוגל לשלוט בהם, לא היו זקוקים לטיפול, ואם כן ניתן להשוות לדין המבואר בשו"ע חו"מ סי' רעב סעיף ז שאם אמר בעל הבהמה 'הואיל ועליך מצווה לפרוק פרוק' הרי זה פטור. מצינו בחז"ל שאדם מסוגל לשלוט אף ברגשותיו ולכן המבעית את חבירו והזיקו אינו חייב בדיני אדם (ב"ק דף צא ע"א).