חשש ריבית בעיגול אגורות ושקלים בודדים

אני מרבה לקנות דברים עבור גיסתי וכן להפך. אנו עורכות התחשבנות, אבל מעגלות את הסכומים ולא לוקחות בחשבון שקלים בודדים או אגורות. האם יש בכך איסור ריבית?

תשובה:

אפשר לעגל כלפי מטה (או שלפחות ברוב המקרים העיגול יהיה כלפי מטה), אבל לא כלפי מעלה. במקרה שאין לך עודף ניתן להקל, אך עדיף שגיסתך תאמר לך לתת את העודף לצדקה לזכותה.

מקורות:

השואלת בעצם מלווה את הכסף לגיסתה וממילא יש איסור ריבית אם גיסתה תחזיר לה יותר. בשו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' פח אינו מתיר לשלם יותר בגלל שאין עודף אלא אם כן יאמר הלווה למלווה לתת את העודף לצדקה לזכותו. בנידון דידן יש צדדים נוספים להקל, כיון שהיא טרחה עבור גיסתה ואפשר לומר שהתוספת היא עבור הטרחה ולא עבור ההלוואה, אף שהטרחה היתה חינם.