החלטת הרוב לתת הנחה לקבוצה מסוימת

התקבלה החלטה בהליך דמוקרטי של רוב, לתת הנחה גדולה לקבוצה מסוימת. לנוגעים בדבר שהובילו את המהלך, היה רוב. האם מבחינה הלכתית החלטה זו תקפה?

תשובה:

בוועד בית אין סמכות לרוב להעניק הנחות. במועצה החוק קובע את הסמכויות שיש לרוב. כך שאינני יודע לגבי מה השאלה נוגעת.

באופן כללי, לפי הלכה הרוב יכול להחליט בספיקות (כגון שיש מחלוקת בין הפוסקים), אבל לא להרבות לאחד ולמעט לשני בשרירותיות.

מקורות:

לפי התקנון המצוי של בית משותף סעיף 12 אין סמכות לאסיפה הכללית להטיל חובות או לשנות זכויות של דיירים ללא הסכמתם. ועיין גם בעלון המשפט גליון 44 עמוד 7.

היסוד שיש לקבוע על פי הרוב מבואר ברמ"א חו"מ סי' קסג סעיף א. ועיין ברמ"א סי' ב סעיף א בעניין החלטת הרוב כשיש הפסד לאחרים. ועיין בשו"ת מהרי"ק שורש קפ שכתב בדעת המרדכי דהא דסגי ברוב אינו אלא במגדר מילתא במילי דשמיא, ולא בשאר עניני חולין. אבל לעניין החלטת הרוב בדבר שיש שנחלקו הפוסקים ואין הלכה ברורה עיין בחזון איש ב"ב סי' ד אות טו שכתב "ונראה דענין שאי אפשר להכריע בו על פי תורה וירבה המחלוקת בעיר הוא בכלל מגדר מילתא במילי דשמיא דהרי המחלוקת שנאוי לפני המקום ברוך הוא".