זכויות יוצרים בשירים, סרטים ותוכנות

לכבוד הרב שלום רציתי לדעת
1. האם מותר להוריד שירים לעצמי וגם להעביר את זה לאחרים האם יש בזה עינין של גזל או לא
2. ואם זה אסור, האם מותר לקחת ממשהו אחר שעשה את זה
3. אם קניתי דיסק האם מותר לי להעתיק ממנו את השירים שלו לעצמי או לאחרים והאם לקרובי המשפחה שלי מותר להעביר להם או לא
4. ורצתי לדעת האם יש אופן שכן מותר להעתיק או לצרוב
5. ואותו דבר לעינין סרטים ותוכנות

תשובה:

שלום רב,

לצורך מסחרי אסור. לצורך אישי החוק לכאורה מתיר בשירים ובסרטים, בין להוריד, בין להעתיק לחברים ולקרובי משפחה, אבל לא למכור. ודעת רוב הפוסקים שאם החוק מתיר מותר גם מצד ההלכה. תוכנות החוק אוסר גם לצורך אישי.

מקורות:

לפי פקודת זכות יוצרים סעיף 3ג מותר להעתיק קלטת לשם שימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות. בבש"א (כפר-סבא) 4804/02 נקבע על ידי רשם בית המשפט שאף דיסק שווה לקלטת ויש להחיל את החוק אף עליו. אבל ישנם משפטנים הטוענים שיש לצמצם את החוק רק לקלטות.

הגרמ"מ שפרן שליט"א סובר (עיין עלון המשפט גליון 39 עמוד 7) שכל דבר בזכויות יוצרים שהחוק מתיר, מותר. וכן משמע בשו"ת שואל ומשיב ח"א סי' מד שהבסיס לזכויות יוצרים הוא בחוקי המדינה. בספר משנת זכויות היוצר עמוד קטו והלאה מביא שהגרי"ש אלישיב אוסר אף דברים שהחוק מתיר אבל רוב הפוסקים סוברים שאין בעלות רוחנית, וכן כתב בשו"ת שרידי אש ח"א סי' קמה. ואם כן לכאורה אין איסור יורד לאומנות בדבר שהחוק מתיר, מכיון שצורת המסחר משתנית לפי החוק.