קבלת הנחה עבור הסדר תשלום ועד בית מתחילת השנה – ריבית?

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים: בבניין שלי ועד בית עולה כ310 ש"ח חודשי ואם בתחילת השנה מסדרים את התשלום של כל השנה (פירוש נותנים כרטיס אשראי ויורד כל חודש לבד) מקבלים 5% הנחה. האם יש בעיה של ריבית אם אני מחליט לסדר מראש ואז לקבל 5% הנחה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אין איסור ריבית במקרה שהזכרת. א. היות ואתה לא משלם מראש אלא אתה רק מסדר את התשלום מראש. וממילא אין כאן הלוואה ולא ריבית, אלא הנחה למקדים לסדר את התשלומים. ב. גם אם משלמים מראש במקרה שלך מותר כיון שהתשלום אמור להיות בכל חודש ולא בתחילת השנה. ראה מקורות.

בהצלחה.

מקורות:

במשנה כתוב מרבים על השכר ואין מרבים על המכר, פירוש: ששכירות אינה משתלמת אלא אלא בסוף החודש, לכן אם מוזילים במחיר למי שמשלם מראש אין בזה איסור ריבית. אבל במכר שצריך לשלם מיד בזמן המכירה, אם קובע שני מחירים א' למי שמשלם תשלום מידי. ומחיר יקר למשלמים בתשלומים, הרי שדחיית התשלום דינה כהלוואה – והיוקר שגובה נחשב לריבית. ובתשלום של ועד הבית אין חובה לשלם מראש אלא משלמים רק אחרי העבודה של הפועל, בשונה ממקח שחייבים לשלם בזמן שמקבל את המקח, ולכן במקח יש את האיסור ריבית ובוועד הבית אין את האיסור.