פריטת צ'קים דחויים בהלכה

שאלה:

צ'ק לעוד חודש עס' 1000 ש"ח האם מותר לשלם 800 ש"ח במזומן

תשובה:

שלום וברכה,

פריטת צ'קים דחויים – שמשלם פחות מערך הצ'ק – יש בזה איסור ריבית. כיון שמקבל 800 ש"ח ופורע בזמן מאוחר 1000 ש"ח. ושונה הדין ממכירת שטרות המוזכר בהלכה שמותר. ראה מקורות.

ולכן אין לפדות צ'קים דחויים אלא במקום שיש בו היתר עסקה כדין.

בהצלחה.

מקורות:

פסק השו"ע יו"ד סימן קעג סעיף ד שמותר למלווה למכור לאחר שט"ח, ובתנאי שאחריות הפסדים שמחמת הלווה – יעני או שאין לו לפרוע, חל על הקונה. וביאר הט"ז שאם יהיה על המוכר נחשב להלוואה ולא מכירת שט"ח.

מבואר בזה שמכירת שטרות המוזכר בתלמוד ובפוסקים, שהמוכר יצא מהחוב ונקנה ללקוח. והלקוח דן עם הלווה, ואם הלוה לא ישלם, הלקוח סופג את ההפסד. נמצא שבפריטת צ'קים בזמנינו שאם הצ'ק לא נפדה בבנק חוזר הצ'ינג' לנותן הצ'ק ומבטל את העסקה. והצ'ינג' לא מוכן לספוג את ההפסד, ולכן אין זה מכירת חוב, אלא כהלוואה שמקבל המוכר הצ'ק עם פירעון גדול יותר. ואין לפדות צ'קים דחויים רק במקום שיש להם היתר עסקה.